tiistai 6. maaliskuuta 2018

Taina: Sirun peili - osa 2

Yhtäkkiä vessan ovi paiskautuu auki. Kaksi ylemmän luokan tyttöä pelmahtaa sisään kovaäänisesti nauraen ja jutellen. Toinen tytöistä huomaa Sirun. Ovat vanhoja tuttuja. Tytöistä on mukava aina tilaisuuden tullen nolata hiljainen ja arka Siru.

Toinen tytöistä osoittaa Sirua sormella ja kuiskaa kaverilleen jotakin.
Siru säpsähtää hereille, kääntää katseensa peilistä, nostaa leukansa ylös ja katsoo suoraan tyttöihin.
”Olenko mä syönyt teidän eväät vai mitä helvettiä te tuijotatte?”

Mitä ihmettä nytten!!?? Sirun on pakko päästä pois koulusta, eihän tämä ole tosikaan... Hän säntää ovelle päin, ohi tyttöjen jotka katsovat häntä suut auki, kummaksuen.

Hän juoksee aina lasisille ulko-oville asti ja pysähtyy sitten nojatakseen seinään. Hän on hengästynyt kaikesta tapahtuneesta, nyt on pakko rauhoittua. Poikajoukko tulee juuri ulkoa, kellot soivat välitunnin päättymisen merkiksi.
Jake? Voi perhana, just niin.
”Hehei Siru, mikä meininki? Oleks lähdössä himaan vai? Vielä on skolee jäljellä.”
Poikajoukko jatkaa matkaansa nauraen, paitsi Jake jää Sirun eteen. Miksi, mitä nyt?

”Tuli yhtäkkiä huono olo, pakko päästä kotia” Siru mumisee hiljaa kengänkärjilleen.
”Eikä? No hitsi, ajattelin että olisko sulla ollu mitä illalla.”
”Hä? Ei mulla mitään ole.”

Laran haukku kuuluu. Taas. Missä se koira on?

Siru nostaa leukaansa, katsoo suoraan Jakeen.
”No, voithan sä soittaa mulle, mä otan nyt mun koiran ja meen himaan.”
”Tota, mullei taida olla sun numeroo” Jake virnistelee.
”No, fiksu kun oot, kyllä sä löydät sen jostain.” Siru iskee silmää ja lähtee ovesta ulos.

Jake hymyilee, ja katsoo Sirun poistumista. Hän lähtee vihellellen luokkaa kohti, keskenkaiken hän pysähtyy. Siis... Minkä hemmetin koiran?

Siru kävelee koulun ulkoportaat ylös ja suuntaa pyöräparkkia kohti. Yhtäkkiä hän muistaa Laran. Missä se on? Sen haukku kuului niin selvästi, se ei voinut olla kaukana? Oliko Lara tosissaan seurannut häntä koululle, oliko ulko-ovi unohtunut auki?

Hän katselee, mutta ei näe koiraa missään. Hän pysähtyy ja kaivaa taskustaan puhelimen, laittaa Tiinalle viestin kotia lähdöstä ja huonosta olosta ja alkaa sitten huutelemaan Laraa.

Koiraa ei kuitenkaan näy missään. Ärsyyntyneenä ja harmissaan hän päättää lähteä kotia ja tehdä nettiin ilmoituksen kadonneesta koirasta.

Hän pyöräilee suoraan kotia, katsellen ympärilleen ja toivoen joka metrillä että Laraa näkyisi. Mutta ei, koiraa ei vaan näy. Hän pääsee kotiovelleen, ja jättää pyörän telineeseen. Ovi on kiinni. Niinkuin pitäisikin. Ajotiellä pihassa on jonkun firman pakettiauto. Outoa...

Hän menee sisälle, ja Lara tulee häntä heiluen ovelle vastaan. Niinkuin yleensä, sillä on suussaan pallo, jota se aina kanniskelee tervehtiessään Sirua. Siru hymyilee ja kumartuu rapsuttamaan koiraa.
”Siinähän sää olet, voi hassu tyttö.”

Yhtäkkiä hän tajuaa. Talossa on joku tilanne päällä. Vieraat miehet kantavat tavaroita alas portaita? Mtäh? Äidin ääni kuuluu yläkerrasta.
Hän säntää portaat ylös ja ääntä kohti.

Ovella hän jää järkyttyneenä tuijottamaan äitiä ja uutta omaa huonettaan. Äiti on päättänyt sisustaa Sirun huoneen uudelleen!! Siru ei näe enää peiliä. Peili on hävinnyt. Erittäin vihaisena hän kääntyy äitiään kohti.
”Missä peili?!”
Äiti säikähtää. ”Kultapieni, se oli niin vanha ja ruma, eikä sovi ollenkaan...”
”Missä peili!!?”
”Se vietiin jo ekassa kuormassa löytötorille.” Äiti kuiskaa hiljaa ja katsoo lattiaan.

”Äiti! Mää tartten sen peilin takaisin!”
Tämän sanoessaan Siru tietää jo sen olevan mahdotonta. Hän huokaisee ja poistuu. Äiti on toivoton tapaus.

Illalla Siru istuu sängyllään, uusiksi kalustetussa huoneessaan. Hän ei enää tunne surua, sillä hän on ajatellut päivän tapahtumia, ja tietää nyt että hän tulee toimeen ilman peiliäkin. Hän silittää vieressään makaavaa koiraa.

Peili on antanut hänelle uuden alun ja uutta voimaa. Voima kumpuaa koirasta, joka on vieressä muistuttamassa Sirulle uudesta tunteesta, rohkeudesta. Hän tietää ettei hän tule enää olemaan toisten nyrkkeilysäkkinä tai heittopussina.

Hän muistaa tämän päivän katsoessaan saksanpaimenkoiraansa Laraa. Peili saa tehdä nyt jonkun muun onnelliseksi.

* viikon vierähtäessä *

”Katsopa tätä, sisko. Eikö olekin kaunis peili? Tuo sopisi hyvin sen lipaston päälle makkariin.”

*****

Hei, olen Taina Sauna-aho. Asun Keuruulla, Keski-Suomessa, yhdessä koirieni kanssa.

Olen aina tykännyt kirjoittamisesta ja lempiaineeni koulussa olivat kielet, äidinkielikin. Lempiaiheeni olivat esseiden kirjoitus ja esitelmien teko. Esittämisestä en tykännyt, mutta minusta oli kiva etsiä tietoa ja tutkia taustoja. Ja kirjoittaa. Mielikuvitus kun lähtee laukkaamaan siitä ei tahdo tulla loppua.

En ole aikaisemmin julkisuuteen tekstiä kirjoittanut, toivottavasti nautitte tästä ja olisi kiva kuulla kommenttejanne kirjoituksestani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti